| Terrine z ryżu i warzyw | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: trudny Głosów: 2Ocena: 5.00
- pół litra ugotowanego brązowego ryżu
 - 250 ml bulionu warzywnego
 - łyżka margaryny
 - średnia posiekana cebula
 - 2 małe cukinie (kurżetki) pokrojona w plasterki
 - 6 średnich pieczarek pokrojonych w plasterki
 - łyżeczka ziół prowansalskich (albo wybranej mieszanki ziołowej)
 - pół łyżeczki soli czosnkowej
 - sól i czarny pieprz do smaku
 - 4 lekko ubite jajka
 - 6 dużych liści szpinaku (bez łodyżek)
 - 6 łyżeczek utartego parmezanu
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: W dużej misce wymieszać ryż z bulionem i odstawić. Rozgrzać margarynę i podsmażyć na niej cebulę, aż zmięknie. Wówczas dodać cukinię, pieczarki i przyprawy. Dusić razem przez 5 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić. Warzywa i ubite jajka dodać do ryżu i dokładnie wymieszać. Półmisek o wymiarach około 25x15x4 cm wyłożyć połową liści. Na nie nałożyć masę ryżową, wygładzić ją (lekko ugniatając) drewnianą łyżką. Posypać powierzchnię parmezanem i przykryć resztą liści. Dobrze, jeśli dolne i górne liście stykają się ze sobą, a potrawa jest jakby opakowana w nie. Półmisek wstawić do większego naczynia z wodą (poziom wody powinien wynosić ok. 2.5 cm). Terrine zapiekać przez około 40 min. w temp. 180°C.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia australijska | 
| Sposób przygotowania:  Zapiekane | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 8829 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |