| Torciki z karczochami i ricottą | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  40 min.Głosów: 0Ocena: 0.00
2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g)
 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
 1 mały ząbek czosnku
 garść świeżych listków bazylii
 oliwa z oliwek Olitalia
 150 g sera ricotta
 1 jajko
 30 g tartego sera typu parmezan
 30 g bułki tartej
 1 mała cukinia
 1 mała marchewka
 pół cytryny
 sól i pieprz
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
 Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
 W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię.
 Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  flypr | 
	| Przepis czytano już 3593 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |