Tort bezowo-orzechowy (Suchy tort) |
|
Poziom: trudny Czas: 120 min. Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 15 jajek
1 kg 100 g cukru pudru
45 g orzechów posiekanych
5 kwadratowych wafli
cukier waniliowy
750 g masła 82 % tłuszczu
kakao
spirytus
rum
|
Opis przygotowania: 15 białek ubić na zimno do sztywności, dodać 750 g cukru pudru. Następnie ubijać to na parze aż do gęstości (powinno być gładkie i nie spadać z lyżeczki).
Do tego dodać posiekane orzechy, pomieszać delikatnie. Ubite białka z orzechami układać natychmiast na 4 waflach łyżeczką w kształcie piramidek. Trzeba nakładać szybko aby na dole garnka nie utworzyła się woda z białek. Piec każdy wafel w około 90 stopniach przy uchylonym piekarniku. Wafle które nie zmieszczą się już do piekarnika mogą spokojnie leżeć w temperaturze pokojowej z nałożoną masą.
Masa:
15 żółtek ubić na parze z 300 g cukru pudru i cukrem waniliowym. Ubić do gęstości (żółtko powinno się lekko ścinać, można też sprawdzić biorąc trochę na łyżeczkę- po ostudzeniu powinna pojawić się "skorupka").
Przestudzone już żółtka połączyć z miękkim masłem (750 g). Dodać 3 łyżki kakao rozpuszczony w połowie szklanki ciepłej wody.
Na końcu delikatnie (aby nie ściąć i nadmiernie nie rozcieńczyć) dolać spirytusu do smaku i ewentualnie odrobinkę rumu.
Na wafel z bezami rozłożyć masę, przełożyc następnym waflem i mocno docisnąć (bezy mogą się połamać) i znowu dać masę i tak do końca. Na ostatni wafel z bezami dać masę i zakryć pustym waflem. |
|
Opis / Uwagi: Tort jest najlepszy na drugi / trzeci dzień.
Przygotowanie trwa krócej jeśli ubijamy mikserem.
Jajka muszą być schłodzone.
Czas przygotowania zależy od sposobu ubijania (mikserem ubija się szybciej i lepiej, poniewać bezy w garnku się nie rozpuszczają tak szybko) i od piekarnika. Czasami suszą się bardzo szybko a czasami trwa to długo, należy wtedy dać trochę wyższą temperaturę.
Bezy powinne być leciutko miękkie gdy są wyciągane z piekarnika (tzn. nie przesuszone). |
|
Sposób przygotowania: Na parze |
|
Przepis został dodany przez: moniczka07 |
Przepis czytano już 6822 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |