Tort bezowy |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Głosów: 1 Ocena: 2.00 Składniki: - 40 dag bezów
- 2 szklanki słodkiej śmietanki (18%)
- 2 torebki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- sok z 1/4 cytryny
- 1 puszka ananasa
- 2 pomarańcze
- 6 mandarynek
- 1 kiwi
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
|
Opis przygotowania: Pomarańcze i mandarynki umyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Kiwi umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ananasy osączyć na sitku. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać na małym ogniu stale mieszając, aż się całkowicie rozpuści. Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy oraz po kropelce rozpuszczoną żelatynę i sok z cytryny. Na paterze lub dużym talerzu układać warstwami : bezy, owoce i bitą śmietanę. Udekorować startą na tarce czekoladą i kiwi. Schłodzić 2 - 3 godz. w lodówce. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis czytano już 7487 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |