|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tort pyszny i tani |
|
Poziom: średni Czas: ponad 2 godz. Porcji: 30 Głosów: 5 Ocena: 3.60 Składniki: - 34 dag (2 szklanki) mąki tortowej
- 4 szt jajka
- 25 dag (1 szkl.), cukru
- cukier waniliowy 8 g (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia 8g (1/2 łyżeczki
- tłuszcz do smarowania papieru.
Poncz:
- cukier 13 dag (1/2 szkl.)
- sok z 1 cytryny
lub
- kwasek cytrynowy 2 g (1/2 łyżeczki do kawy)
- olejek rumowy 3 krople
- napar herbaty (kolor słomkowy) 1,5 szklanki
- można dodać alkohol: rum, zwykłą czystą wódkę lub spirytus
Krem:
- 25 dag (ja przygotowuję więcej około 30 - 40 dag a dlaczego, napiszę w uwagach)
- 10 dag (1/2 szkl.) cukier puder
- 18 dag (3/4 szkl.) mleko świeże
- 5 dag galaretka owocowa
- 1/2 szkl. wrzącej wody
- 3 krople olejku cytrynowego lub pomarańczowego
Dodatki:
- 4 łyżki dżemu lub marmolady
- owoce w syropie do dekoracji
|
Opis przygotowania: Biszkopt:
białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z białkami, dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
(Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję, a po upieczeniu w biszkopcie dziurki będą jak w serze szwajcarskim żart, ale będzie miał wygląd jak ciasto drożdżowe).
Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, wyrównać powierzchnię i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 1700C.
Po ostudzeniu, (a najlepiej na drugi dzień) biszkopt pokroić na 4 części.
Krem:
galaretkę(mogą być wszystkie smaki, ale nie robić z zielonej, agrest, kiwi, bo kolor wychodzi szaro-bury) rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszamy i studzimy.
Masło ucieramy z częścią cukru pudru i dodajemy stopniowo, zimną, ale płynną galaretkę, oraz zimne mleko.
Pod koniec ucierania dodajemy pozostałą część pudru oraz olejek zapachowy.
Poncz:
do naparu herbacianego dodać cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i olejek zapachowy, wszystko wymieszać I jeśli ktoś lubi można dodać alkohol.
Powierzchnię krążka dolnego lekko nasączyć ponczem i rozsmarować równą warstwę marmolady.
Położyć następny krążek, mocno go nasączyć i rozsmarować równą warstwę kremu itd...
Obrzeże tortu oraz wierzch posmarować cienką warstwą kremu. Udekorować wg własnego pomysłu, lub owocami. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 7980 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|