przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tort pyszny i tani


Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: 30
Głosów: 5
Ocena: 3.60
Składniki:
- 34 dag (2 szklanki) mąki tortowej
- 4 szt jajka
- 25 dag (1 szkl.), cukru
- cukier waniliowy 8 g (1 łyżeczka)
- proszek do pieczenia 8g (1/2 łyżeczki
- tłuszcz do smarowania papieru.

Poncz:
- cukier 13 dag (1/2 szkl.)
- sok z 1 cytryny
lub
- kwasek cytrynowy 2 g (1/2 łyżeczki do kawy)
- olejek rumowy 3 krople
- napar herbaty (kolor słomkowy) 1,5 szklanki
- można dodać alkohol: rum, zwykłą czystą wódkę lub spirytus

Krem:
- 25 dag (ja przygotowuję więcej około 30 - 40 dag a dlaczego, napiszę w uwagach)
- 10 dag (1/2 szkl.) cukier puder
- 18 dag (3/4 szkl.) mleko świeże
- 5 dag galaretka owocowa
- 1/2 szkl. wrzącej wody
- 3 krople olejku cytrynowego lub pomarańczowego

Dodatki:
- 4 łyżki dżemu lub marmolady
- owoce w syropie do dekoracji

Opis przygotowania:
Biszkopt:
białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z białkami, dodać mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
(Ciasto będzie miało dość gęstą konsystencję, a po upieczeniu w biszkopcie dziurki będą jak w serze szwajcarskim żart, ale będzie miał wygląd jak ciasto drożdżowe).
Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanym tłuszczem, wyrównać powierzchnię i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 1700C.
Po ostudzeniu, (a najlepiej na drugi dzień) biszkopt pokroić na 4 części.

Krem:
galaretkę(mogą być wszystkie smaki, ale nie robić z zielonej, agrest, kiwi, bo kolor wychodzi szaro-bury) rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody, mieszamy i studzimy.
Masło ucieramy z częścią cukru pudru i dodajemy stopniowo, zimną, ale płynną galaretkę, oraz zimne mleko.
Pod koniec ucierania dodajemy pozostałą część pudru oraz olejek zapachowy.

Poncz:
do naparu herbacianego dodać cukier, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i olejek zapachowy, wszystko wymieszać I jeśli ktoś lubi można dodać alkohol.
Powierzchnię krążka dolnego lekko nasączyć ponczem i rozsmarować równą warstwę marmolady.
Położyć następny krążek, mocno go nasączyć i rozsmarować równą warstwę kremu itd...
Obrzeże tortu oraz wierzch posmarować cienką warstwą kremu. Udekorować wg własnego pomysłu, lub owocami.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7980 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin