|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Tort z orzechów laskowych |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: Ciasto:
8 żółtek,
25 dag cukru,
9 dag migdałów,
6 dag bułki tartej,
10 dag białek (piana),
9 dag orzechów laskowych łupanych,
tłuszcz do smarowania formy.
Nadzienie:
20 dag masła,
15 dag cukru w mączce,
3 dag kawy ziarnistej palonej.
|
Opis przygotowania: Dna 3 tortownic tej samej wielkości wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem. Sporządzić ciasto: Migdały i orzechy zemleć, żółtka z cukrem utrzeć, ubić pianę, wyłożyć na żółtka, wymieszać z migdałami, orzechami i bułką tartą. Ciasto wyłożyć do 3 jednakowych tortownic, upiec w niezbyt gorącym piekarniku, wyjąć, zdjąć papier. Sporządzić nadzienie: Przygotować mocny napar z kawy (1/2 szklanki). Cukier przesiać. Utrzeć wanilię. Masło utrzeć na pianę, dodać cukier i ucierać, dodając po trochu napar kawy, nadzienie podzielić na 3 części. Placki przełożyć nadzieniem (2 razy), obrównać, omieść okruszyny, resztą nadzienia posmarować całą powierzchnię tortu, zsunąć go na talerz tortowy i przybrać. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6610 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|