|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Toskańskie terrine warzywne |  |  |  | Składniki:Poziom: średniCzas: 90 min.
 Porcji: 8
 Głosów: 0Ocena: 0.00
- 300 g dyni
 - 16 podłużnych pomidorów
 - 400 g włoskiego sera bocconcini (lub mozzarella), dobrze odcedzonego
 - 1 pęczek bazylii
 - świeżo zmielony czarny pieprz
 Sos
 - 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej
 - 2 łyżki octu balsamicznego
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - 1 pęczek rokietty
 - włoski chleb
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1 Rozgrzewamy piekarnik.
 Wykładamy folią prostokątną formę do pieczenia, z zapasem, którym zakryjemy wierzch.
 Odstawiamy.
 2 Kroimy dynię w plasterki o grubości 1 cm - tyle, by ułożyć jedną warstwę na dnie formy.
 Smarujemy dynię z obu stron oliwą, układamy na blasze i pieczemy 20ý30 min, aż będzie miękka, ale jędrna.
 Studzimy.
 3 Przekrawamy pomidory wzdłuż na połowy.
 Wyjmujemy pestki i lekko naciskamy połówki dłonią, by je spłaszczyć.
 Kroimy ser w plasterki o grubości 5 cm.
 4 W formie układamy warstwy w następującej kolejności:
 pomidory, liście bazylii, ser, pomidory, liście bazylii, ser, dynia, liście bazylii, pomidory, ser, liście bazylii, pomidory i na końcu ser.
 Powinna powstać warstwowa zapiekanka z dynią w samym środku.
 Pomidory kładziemy skórką do dołu, każdą warstwę pomidorów posypujemy pieprzem.
 Przykrywamy folią, zwisającą po bokach foremki.
 Wstawiamy do lodówki na całą noc.
 5 Przygotowujemy sos: umieszczamy składniki w słoiku, dobrze zakręcamy i potrząsamy słoikiem, aby się wymieszały.
 Odstawiamy.
 6 Wyjmujemy terrine z foremki, wykładając je razem z folią na deskę do krojenia.
 Kroimy w grube plastry.
 Układamy na talerzach liście rokietty, a na nich plastry terrine.
 Polewamy sosem.
 Podajemy z włoskim pieczywem.
 Piec w temp.180stopni
 |  |  |  | Opis / Uwagi: 321 kcal
Czas podany bez schłodzenia
 |  |  |  | Region:  Kuchnia francuska |  | Sposób przygotowania:  Pieczone |  |  |  | Przepis czytano już 12209 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |