Tunczyk sezamowo-pomarańczowy |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 1 kawalek 250 1 osob Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - plaster tuńczyka około 250g - na 1 osobę
- olej sezamowy oraz oliwa z oliwek
- czerwona i żółta papryka oraz cukinie
- pasta linguine
- sok pomarańczowy
- sezam mix czarno biały
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki
|
Opis przygotowania: 1. Gotujemy pastę aldente. Możemy odstawić i wystudzić pod wodą, zalać olejem.
2. Paprykę i cukinię kroimy w paseczki.
3. Na jednej patelni rozgrzewamy delikatnie olej sezamowy.
4. Na drugiej patelni na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy pokrojone warzywa, żeby się zrobiły kruche, delikatnie przysmażone, możemy dodać trochę sezamowego oleju dla smaku.
5. W między czasie wyjmujemy nasz kawałek tuńczyka, obtaczamy go mix sezamu i smażymy na oleju sezamowym.
6. Gdy warzywka są gotowe zalewamy je sokiem pomarańczowym, możemy również dodać plasterki pomarańczy.
7. Tuńczyka obracać z każdej strony żeby nie spalić. Ja preferuję po 3 minutki z każdej strony.
8. Do warzyw z sokiem dodajemy pastę i wszystko mieszamy.
9. Wykładamy naszą pastę z warzywami na talerz, na wierzch kładziemy tuńczyka, zalewamy sokiem z patelni, posypujemy natką Smacznego. |
|
Opis / Uwagi: Tuńczyka dobrze zamarynować parę godzin wcześniej w oliwie z oliwek, czarnym cytrynowym pieprzu oraz soku pomarańczowym. |
|
Region: Kuchnia tajska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: kubas |
Przepis czytano już 6139 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |