Turecka sarma |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 3.50 Składniki: Sarma to tradycyjna potrawa turecka, zajmuje dużo czasu ale jest łatwa do zrobienia i bardzo smaczna :)
"Opakowanie"
Marynowane liście winogron (dostępne w bardzo niewielu punktach zapakowane w foliach) lub blanszowane/marynowane liście szpinaku.
Środek:
- ryż - 1porcja
- mięso mielone - 2 porcje (w wersji wegetariańskiej można zamienić mięso warzywami np groszkiem kukurydzą, drobno posiekaną cebulą, papryką itd)
- sól
- ostra papryka chilli grubo mielona
- ewentualnie pieprz
Sos:
- sok z cytryny
- 1 duży jogurt grecki naturalny (bardzo gęsty)
- 1 główka czosnku
- sól
|
Opis przygotowania: Liście winogron przepłukujemy gorącą wodą.
Wybieramy największe, niepopękane, odłamujemy ogonki.
Pozostałe listki układami na dnie garnka.
Farsz:
Przepłukujemy ryż zimną wodą.
Mieszamy odcedzony ryż (nie gotujemy go!) z mięsem mielonym w stosunku 1:2.
Dodajemy soli do smaku.
Owijanie;)
Farsz zawijamy luźno i delikatnie tak żeby nie uszkodzić liści (jak polskie gołąbki). Ryż będzie pęczniał podczas gotowania więc nie mogą być ciasno zwinięte bo porozrywa sarmę.
Pojedynczy liść z farszem jest długości mniej więcej 5-7 cm i grubości ok 3cm.
Sarmę układamy w garnku (na uprzednio wyłożonych liściach), zalewamy do pełna wodą, dodajemy soli i chilli (np na garnek 4l ok 2 łyżki soli i z 5-6 łyżek chilli), przykrywamy pozostałymi liśćmi.
Gotujemy ok godziny na małym ogniu.
Jeśli po tym czasie sarma będzie włóknista gotujemy dalej dopóki liście nie zrobią się kruche.
Sos:
Do jogurtu naturalnego wciskamy czosnek, dodajemy soli do smaku.
Gotową sarmę podajemy z sosem czosnkowym i skrapiamy cytryną.
Smacznego! |
|
Opis / Uwagi: Przepis jest bardzo minimalistyczny. Oczywiście można doprawić innymi przyprawami jak pieprz i inne zioła.
Ja robię ją tak jak nauczyła mnie pewna turczynka;)
Zdjęcie pochodzi z wyszukiwarki google :] |
|
Region: Pozostałe |
|
Przepis został dodany przez: megara |
Przepis czytano już 16479 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |