| Udziec barani w chrupiącej skórce | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 2Ocena: 5.00
- 2.25 kg udźca baraniego
 - kilka gałązek natki pietruszki
 - liść laurowy
 - łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
 - łyżeczka ziaren ziela angielskiego
 - łyżka octu winnego
 - łyżka brązowego cukru
 
 Skórka:
 - 6 - 8 pokruszonych kromek pieczywa tostowego (bez skórki)
 - mała cebula, drobno posiekana
 - 2 łyżki drobno posiekanych listków świeżej mięty, łyżeczka mieszanych suszonych ziół (np. zioła prowansalskie)
 - sól i czarny pieprz do smaku
 - dwa plastry ananasa z puszki, drobno pokrojone
 - ubite jajko
 -2 łyżki stopionego masła
 
 Do dekoracji:
 - 3 - 4 limonki (po pół na osobę)
 - galaretka miętowa
 - gałązki świeżej mięty
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Włożyć udziec do dużego rondla i zalać zimną wodą (wlać tyle wody, by przykryła mięso). Dodać wszystkie przyprawy, doprowadzić do zawrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć garnek i dusić, aż mięso będzie miękkie (około 2 h). Zdjąć garnek z ognia i wystudzić mięso w wywarze. Zimne mięso wyjąć z wywaru i osuszyć w papierowym ręczniku. Posmarować udziec stopionym masłem. Wymieszać pozostałe składniki skórki i oblepić masą mięso. Przełożyć udziec na blachę z kratką i piec przez około 20 - 30 min. w temp. 190°C. Skórka powinna być złocista i chrupiąca. Upieczony udziec przełożyć na ogrzany półmisek. Limonki poprzekrawać na połowy, wydrążyć miąższ (pozostawiając ok. 0.5 cm przy ściankach). W miejsce miąższu nałożyć galaretkę. Ustawić połówki limonek wokół mięsa i udekorować wszystko świeżą miętą.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia australijska | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 8931 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |