Uramaki roll |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 2 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 100 g świeżego łososia
2 łyżki serka kremowego z chrzanem
świeży ogórek
150 g ugotowanego ryżu na sushi
2 płatów liści nori
Glassa Sojowa Ponti 240g
|
Opis przygotowania: Przygotuj ryż do sushi. Wypłucz trzykrotnie, zalej wodą (ok. 10% więcej wody niż ryżu) i zagotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, następnie gotuj 10 min, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Przygotuj zalewę do ryżu z 3 łyżek octu ryżowego, 2 łyżeczek cukru, szczypty soli lekko podgrzewając i dokładnie mieszając składniki. Ryż po ugotowaniu zostaw na 15 minut w garnku pod przykryciem, później natomiast przełóż najlepiej do drewnianej miski, polej zalewą i zostaw do ostygnięcia.
Liść nori ułóż na macie bambusowej - ryż ułóż tak, aby na dole płata zostawić 1 cm wolnej przestrzeni, a na górze ryż wychodził ponad płat o 1 cm. Odwróć płat nori częścią bez ryżu do góry,
a następnie na tym ułóż warstwę serka chrzanowego, łosoś pokrojony na paski grubości 1 cm i ogórek pokrojony w słupki.
Zawiń rolkę sushi wraz ze składnikami (pierwsze zawinięcie musi być takie, że listek powinien wejść pod składniki i należy potem docisnąć). Uformuj rolki i pokrój na 8 części. Podawaj polane Glassą Sojową Ponti |
|
Opis / Uwagi: Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl
oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska |
|
Region: Kuchnia japońska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: flypr |
Przepis czytano już 4181 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |