|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Uszka z grzybami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: Ciasto:
35 dkg mąki,
jajo,
ok. 150 ml wody,
sól.
Nadzienie:
8 - 10 dkg grzybów suszonych,
8 dkg cebuli,
tłuszcz do cebuli,
3 dkg bułki tartej,
żółtko,
2 dkg tłuszczu do gotowania,
sól,
pieprz do smaku.
|
Opis przygotowania: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i zemleć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z grzybami, bułką tartą i żółtkiem, doprawić. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. Zrobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręką. Przygotowane ciasto cienko rozwałkować, pokrajać na kwadraty o boku 3 - 4 cm, nakładać nadzienie, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie przeciwległe końce zlepić razem. Wrzucać uszka na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, gdy zaczną wypływać na powierzchnię wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Podawać do czystego barszczu lub rosołu. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 5641 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|