przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Uszka z grzybami

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
Ciasto:
35 dkg mąki,
jajo,
ok. 150 ml wody,
sól.
Nadzienie:
8 - 10 dkg grzybów suszonych,
8 dkg cebuli,
tłuszcz do cebuli,
3 dkg bułki tartej,
żółtko,
2 dkg tłuszczu do gotowania,
sól,
pieprz do smaku.

Opis przygotowania:
Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i zemleć. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z grzybami, bułką tartą i żółtkiem, doprawić. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. Zrobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręką. Przygotowane ciasto cienko rozwałkować, pokrajać na kwadraty o boku 3 - 4 cm, nakładać nadzienie, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie przeciwległe końce zlepić razem. Wrzucać uszka na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, gdy zaczną wypływać na powierzchnię wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Podawać do czystego barszczu lub rosołu.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 5641 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin