|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Wegetariański placek a'la "po węgiersku" |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Porcji: 1 Głosów: 15 Ocena: 4.73 Składniki: 3 średnie ziemniaki
Mąka pszenna
Jajko
odrobina ciepłej wody
Sól
Pieprz
2 pomidory
Olej
|
Opis przygotowania: Wyrabiamy masę ziemniaczaną:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach lub kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera, dodajemy jajko i sypiemy po trochu mąkę, wlewamy odrobinkę ciepłej wody i mieszamy palcami naszą masę, sypiemy mąkę do uzyskania półstałej-półpłynnej konsystencji, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wylewamy na gorącą patelnie na rozgrzany olej, rozprowadzamy dokładnie po powierzchni patelni. W między czasie kroimy nasze pomidory w plasterki, sypiemy solą i pieprzem, gdy placek zrumieni się od spodu przewracamy na drugą stronę, gdy znów będzie rumiany, kładziemy pomidory na jednej połowie placka i składamy drugą połowę, chwilkę trzymamy na wolnym ogniu by pomidory ogrzały się i zmiękły. Smacznego ;) |
|
Opis / Uwagi: W takiej potrawie nie obyłoby się bez sosu, Czy to pomidorowy, czy inny, ale sos powinien być. Ja zwykle robię z pikantnym sosem ziołowym, na który receptura oczywiście jest wśród moich przepisów. Decyduje się tu na taki sos, bo doda charakteru potrawie przez swój ziołowy i pikantny smak, a jego warzywna zawartość komponuje się z wegetariańskim klimatem potrawy. |
| Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: majki | Przepis czytano już 5401 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|