Wermut owocowy gorzki |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 5 g piołunu
- 5 g tysiącznika
- 5 g angielskiego ziela
- 5 g cynamonu
- 3 g kardamonu
- 2 g imbiru
- 1 g kłącza tataraku
- 10 g macierzanki lub tymianku
- 1 cytryna
-10 l białego wytrawnego wina
- 0.5 l wódki czystej
- 0.8 - 1 kg cukru
|
Opis przygotowania: Mieszankę ziołową i skórkę z cytryny zalać wódką czystą 45° i pozostawić na 4 - 5 tygodni, mieszając od czasu do czasu. Gotowy macerat przecedzić przez watę lub gazę, dodać do białego wina wytrawnego, dosłodzić całość cukrem (wymieszać na zimno) i odstawić. Po 3 - 4 miesiącach wermut jest gotowy do konsumpcji. Ten typ wermutu ma ciemniejsze zabarwienie niż poprzednie. |
|
|
Przepis czytano już 5319 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |