|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Wieprzowina słodko-kwaśna I |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- 50 dkg poprzerastanej wieprzowiny (np. surowy boczek), pokrojonej w kostki o boku 2 - 2.5 cm
 - 2 łyżeczki brązowego cukru
 - łyżeczka sosu sojowego
 - jajko
 - 7 łyżek mąki kukurydzianej
 - olej do smażenia
 Sos:
 - Nieduża zielona papryka, pokrojona w kwadraty o boku 2 - 2.5 cm
 - średnia cebula, grubo pokrojona
 - 50 - 60 ml octu winnego
 - 2 łyżeczki brązowego cukru
 - sól do smaku
 - 2 łyżki keczupu
 - 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
 - 250 ml bulionu drobiowego (ew. wody)
 - łyżka oleju
 - kawałek utartego kłącza imbiru (ok. 1 cm długości)
 - zmiażdżony ząbek czosnku
 
 
 |  | Opis przygotowania: Wieprzowinę włożyć do miski, posypać cukrem i skropić sosem sojowym. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 min.
 Przyrządzić sos: w misce wymieszać ocet, cukier, sól, keczup, mąkę i bulion. Na patelni rozgrzać olej, dodać paprykę, cebulę, imbir i czosnek. Chwilę smażyć mieszając, zalać płynem z miski i zagotować. Trzymać w cieple do czasu usmażenia mięsa.
 Do wieprzowiny wbić jajko i wymieszać dokładnie palcami. Na płat folii aluminiowej wysypać mąkę i obtoczyć w niej kawałki mięsa. Rozgrzać olej i usmażyć wieprzowinę na złoty kolor. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ponownie rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć jeszcze przez minutę. Wyjąć na półmisek i polać gorącym sosem. Posypać siekaną dymką ze szczypiorem.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: w ten sam sposób można przyrządzić kurczaka lub rybę, a sos wzbogacić dodatkiem ananasa, pędów bambusa, młodej marchewki, orzechów wodnych
 |  |  |  | Region:  Kuchnia australijska |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  |  |  | Przepis czytano już 6181 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |