Wigilijna zupa rybna (z tradycji śląskiej) |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Głosów: 2 Ocena: 5.00 Składniki: - 3-4 rybie głowy (tak jest w tradycji, ale ja używam ogonów i też 3-4 szt)
- marchewka 2 szt
- pietruszka 2 szt
- seler 1 średni
- por 1 szt
- ok pół szklanki ugotowanego makaronu (ja używam malutkich muszelek)
- sól
- pieprz
- przyprawa warzywna 1 łyżka
Składniki na rybie kuleczki:
- 1 żółtko
- łyżeczka natki pietruszki
- łyżeczka mąki pszennej
- drobno posiekana cebula średniej wielkości
- magi
- obrana z ości ugotowana rybka
|
Opis przygotowania: Wodę zagotowujemy z przyprawą warzywną, dodajemy karpia i warzywa. Gotujemy na lekkim ogniu tak jak rosół. Gdy warzywa będą miękkie - cedzimy zupę. Następnie doprawiamy pieprzem, solą, magi.
Międzyczasie gotujemy makaron w osobnym garnku.
Ugotowane rybki obieramy z ości (w przypadku ogonów trwa to niesamowicie długo&) i siekamy. Dodajemy żółtko, posiekaną cebulkę, natkę i mąkę. Wyrabiamy wszystko niczym na pulpety. Formujemy małe kuleczki i dajemy na gotujący się wywar z ryb. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy ugotowany makaron ( można również dodać pokrojoną marchewkę dla koloru oraz natkę pietruszki).
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. |
|
|
Przepis został dodany przez: milovia |
Przepis czytano już 11838 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |