|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Wino jarzębinowe |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 2.00 Składniki: - 3 kg jarzębiny
- 10 l wody
- 2.5 kg cukru
- 10 g pożywki drożdżowej
- drożdże: Malaga, Madeira, Sherry lub Steinberg
|
Opis przygotowania: Dojrzałą, słodką, zebraną po pierwszych przymrozkach jarzębinę rozgnieść, zalać 8 l wrzącej wody, a po 8 h odwirować w sokowirówce. Dodać cukier, pożywkę drożdżową, dopełnić do 10 l wodą, wymieszać i zaszczepić rozmnożoną matką drożdżową. Dalej postępować, jak w omówieniu ogólnym wyrobu win owocowych. Moszcz z jarzębiny fermentuje trudno i długo. |
|
|
Przepis czytano już 7071 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|