|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zakwas żytni |
|
Poziom: b. łatwy Czas: ponad 2 godz. Porcji: dowolna Głosów: 4 Ocena: 3.50 Składniki: - mąka żytnia
- woda
- cukier
- dużo cierpliwości
|
Opis przygotowania: I etap - dzień pierwszy, wieczór,
Mąka żytnia typ 2000 - 50g
Woda - 50g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.
II etap - dzień drugi wieczór,
Do etapu I dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Cukier - 20g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.
Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.
III etap - dzień trzeci, wieczór,
Do etapu II dodać następujące składniki:
Mąka żytnia typ 2000 - 100g
Woda - 100g
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin. |
|
Opis / Uwagi: Zakwas (500g) powinien być gotowy rano dnia czwartego
100g zostawiam sobie do dalszej hodowli,
a z 400g robimy sobie wypieki np. chleby, bułki, etc. |
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Na zimno | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 8035 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 2) |
mąka Dodał/a ~chef7 dnia 2010-08-25 20:49:44
mąka 2000 to oznaczenie stosowane w młynarstwie chodzi o rozdrobnienie, wielkość miału, zawsze przykrywamy zakwas, ja używam gazy i gumki recepturki
to zabezpiecza przed ew zanieczyszczeniem
| 2 pytania Dodał/a ~tomek dnia 2010-08-24 12:53:32
Mam 2 pytania: co to jest mąka typ 2000 (oznaczenie na opakowaniu jest ?) i czy ten zakwas czymś przykrywać czy normalnie sobie może stać np w garnku?
|
|
|
|