Zapiekanka z brokułami i serem pleśniowym |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 5 Ocena: 2.80 Składniki: - 1 duży brokuł
- 2 opakowania sera pleśniowego "Lazur Blue Błękitny"
- 250 g makaronu muszelki lub świderki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
|
Opis przygotowania: Ser wkładamy do zamrażalnika na ok 30 min-musi być twardy
Brokuła gotujemy ok. 15 min w osolonej wodzie i odcedzamy.
W tym samym czasie gotujemy makaron również w osolonej wodzie i tak,aby był lekko twardy(nie rozgotowujemy!).
Cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek-tylko do zeszklenia.
czosnek kroimy na drobną kosteczkę lub zgniatamy
Większą blaszkę do ciasta smarujemy oliwą,wykładamy na nią makaron i brokuły porwane w drobniejsze kawałki,a następnie cebulę
Na całość ścieramy na grubszej tarce zmrożony ser, posypujemy czosnkiem, solą i pieprzem
Zapiekamy w temp 180 stopni przez ok 20 min. |
|
Opis / Uwagi: Zapiekanka najlepiej smakuje na ciepło i z białym półwytrawnym winem:) |
|
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis został dodany przez: madziab1 |
Przepis czytano już 15026 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |