| Zapiekanka z mieszanej kapusty | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- pół niedużej kapusty włoskiej, grubo pokrojonej
 - ćwiartka małej czerwonej kapusty, poszatkowanej
 - 2 pomidory obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę
 - osączone z tłuszczu skwarki z 3 plastrów bekonu pokrojonych w kostkę
 - 2 łyżki masła
 - grubo pokrojona cebula
 - półtorej łyżki mąki pszennej
 - 80 ml mleka
 - starta gałka muszkatołowa
 - sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
 - 1/3 opakowania gęstej, kwaśnej śmietany
 - 10 dkg utartego sera cheddar
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: W naczyniu żaroodpornym ułożyć włoską kapustę, oprószyć solą i pieprzem. Następną warstwę będzie stanowiła kapusta czerwona (też doprawiona), kolejną pomidory. Po wierzchu posypać całość skwarkami. Połowę masła roztopić na patelni, dodać cebulę i usmażyć ją na złoty kolor. Przełożyć na wierzch zapiekanki. Z reszty masła i mąki zrobić złotą zasmażkę. Rozprowadzić ją mlekiem i gotować mieszając, aż zgęstnieje (nie zagotowywać). Doprawić solą, pieprzem i gałką. Zdjąć z ognia i wymieszać ze śmietaną. Polać sosem zapiekankę. Powierzchnię potrawy posypać tartym serem i przykryć folią aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180°C) na 20 min. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze przez pół godziny. Kapusta powinna być miękka, a powierzchnia sera - przyrumieniona.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia australijska | 
| Sposób przygotowania:  Zapiekane | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 6909 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |