| Zapiekanka z ziemniaków i anchois | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
- 3 cebule pokrojone w plasterki
 - 6 dkg (ćwierć kostki) masła
 - 6 ziemniaków obranych i pokrojonych w bardzo cienkie plasterki
 - 16 filetów anchois
 - czarny pieprz do smaku
 - 3/4 opakowania śmietanki
 - ćwierć pęczka posiekanej natki pietruszki
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Na patelni roztopić połowę masła i zezłocić na nim cebulę. Natłuścić naczynie żaroodporne, na dnie ułożyć warstwą połowę ziemniaków, na nich cebulę, na cebuli - promieniście - filety anchois, a na nich resztę ziemniaków. Każdą warstwę oprószać pieprzem (według uznania, lecz raczej sporo). Polać zapiekankę połową lekko ubitej śmietanki i skropić resztą masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220°C) i zapiekać, aż wierzch się zrumieni. Polać zrumienioną zapiekankę resztą śmietanki i piec, aż ziemniaki staną się zupełnie miękkie. Przed podaniem posypać siekaną natką.
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia australijska | 
| Sposób przygotowania:  Zapiekane | 
	|  | 
		| Przepis czytano już 8657 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |