|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa Bożonarodzeniowa z karpia |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 2 głowy karpia (bez oczu i trzeba wyjąć skrzela),
ogony,
płetwy,
ikra,
20 dkg włoszczyzny (marchew oraz pietruszka i seler - starte na tarce o grubych oczkach),
6 dkg masła,
6 dkg mąki - z tego robi się zasmażkę,
szczypta imbiru,
ząbek czosnku,
sól,
wegeta do smaku,
1 liść laurowy,
3 ziela angielskie,
natka pietruszki do dekoracji,
1.5 - 2 l wody.
2 bułki pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle - dodaje się jak już jest zupa podana na talerzu.
|
Opis przygotowania: Umyte głowy, płetwy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek zalać wodą i gotować do miękkości. Przecedzić, mięso obrać z ości. Do wywaru dodać starte warzywa, osolić, doprawić wegetą i imbirem. Jak się zagotuje zaprawić zasmażką i chwile pogotować. Jak są warzywa prawie miękkie wrzucić obrane mięso z karpia i rozdrobnioną ikrę. Zagotować, posypać natką i można podawać. |
|
|
Przepis czytano już 7825 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|