przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa gulaszowa I

Poziom: średni
Głosów: 6
Ocena: 4.83
Składniki:
- 1 kg wołowiny z kością (łopatka i rostbef)
- włoszczyzna
- 2 obrane cebule
- łyżka słodkiej, zmielonej papryki
- 5 czerwonych, słodkich papryk pokrajanych w kostkę
- 0.5 łyżeczki kminku
- 2 łyżki smalcu
- 3 duże pomidory
- 600 g ziemniaków
- sól
- pieprz do smaku

Kluski - czipetke:
- 200 g maki
- jajo
- sól
- woda

Opis przygotowania:
Wytrybować mięso i oddzielić mięso od kości. W dużym garnku wstawić wywar z włoszczyzny, kości i kminku. Gotować na wolnym ogniu ok. 2 h. Mięso pokroić w kosteczkę i przesmażyć na smalcu w szybkowarze wraz z drobno pokrajaną cebulą. Dolać 2 szkl. wody, dodać mieloną paprykę, pomidory pokrajane w ćwiartki i paprykę pokrajaną w kostkę. Gotować na małym ogniu ok. 45 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Gdy mięso będzie już miękkie, wrzucić ziemniaki pokrajane w kostkę i gotować jeszcze ok. 5 min. od momentu ppcw. Wlać wywar z włoszczyzny i dodać przygotowane wcześniej
Kluseczki - czipetke. Czipetke wykonuje się z 200 g mąki, jednego jajka i szczypty soli, zagniatając najpierw dosyć sprężyste ciasto, które następnie formuje się podobnie do naszej zacierki - w formie spłaszczonych ziaren fasoli. Doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem.
Region:  Kuchnia węgierska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 12343 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






polecam
Dodał/a ~lolek dnia 2007-09-01 10:21:46

super pożywne i pyszne danie na obiad - wystarczy na cały dzień.

Dobre
Dodał/a ~Mus dnia 2007-05-07 14:49:07

To musi być b. dobre. zrobię następnym razem!!!











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin