|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa z gąsek |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - marchew
- pietruszka
- seler i por (tylko biały koniec)
- 1 kg gąsek
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki mąki
- 100 ml śmietany
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych otworach. Por pokroić w talarki. Wszystkie warzywa podsmażyć w garnku na 1,5 łyżki masła, wlać wodę (około 2 l), posolić i dodać pieprz.
Z jajka, mąki i 0,5 łyżki masła zarobić twarde ciasto i zrobić zacierkę (mniej wprawnym amatorom dobrej kuchni, możemy polecić fabryczny drobny makaron zacierkowy dostępny w sklepach w dość dużym wyborze).
Do gotującego się bulionu z warzyw, wrzucić oczyszczone i starannie umyte pod bieżącą wodą, pokrojone (niezbyt drobno) gąski, gotować 40 min.
Wsypać zacierkę, gotować jeszcze około 7 - 10 min. (a w przypadku gotowej zacierki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Zdjąć z ognia, zaprawić śmietaną. |
|
|
Przepis czytano już 8472 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|