|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa z kulkami macy |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1/2 filiżanki macy,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki oleju lub tłuszczu wytopionego z kurczaka,
- 2 łyżeczki wody lub rosołu z kurczaka,
- 2 łyżeczki świeżej, posiekanej pietruszki,
- odrobina czarnego pieprzu,
- 2 kwarty chudego rosołu z kurczaka albo bulionu.
|
Opis przygotowania: Dokładnie ubij jajka, olej i wodę razem. Dodaj macę, pietruszkę i czarny pieprz i mieszaj aż do momentu otrzymania gładkiej konsystencji. Zostaw na kilka minut, aby maca wchłonęła pozostałe składniki, a następnie wymieszaj. Doprowadź rosół do wrzenia i zmniejsz ogień tak, aby rosół ledwie się gotował. Zmocz dłonie w wodzie i zrób kulki z ok. 1 - 2 łyżeczek masy macowej każdą. Włóż kulki delikatnie do gotującego się rosołu. Po około 15 min. będą już gotowe do jedzenia. Możesz jednak zostawić je dłużej na wolnym ogniu, aby wchłonęły więcej smaku rosołu. Będą gotowe kiedy wypłyną na powierzchnię rosołu i będą pulchne. Aby zrobić bardziej miękkie kulki należy użyć trochę mniej oleju, więcej wody i gotować dłużej w mniejszej temperaturze. Natomiast aby zrobić kulki twardsze należy postąpić odwrotnie. Jeżeli chcesz wyleczyć przeziębienie dodaj więcej czarnego pieprzu do rosołu (pieprz oczyszcza zatoki). |
|
Region: Kuchnia żydowska | |
Przepis czytano już 7932 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|