Czulent |
|
Poziom: średni Głosów: 7 Ocena: 2.71 Składniki: - 1 kg kaszy pęczak
- 1 kg mięsa wołowego
- cała główka czosnku
- 0.5 kg cebuli
- 1 kg fasoli czerwonej
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- czerwona papryka
- gęsi lub kaczy tłuszcz
|
Opis przygotowania: Pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok. Również obsmażyć mięso pokrojone w kostkę gulaszową. Następnie układamy w garnku składniki warstwami, na samym spodzie namoczoną wcześniej fasolę, obsmażone i przyprawione mięso, podsmażoną cebulę, na samej górze cały czosnek i przysypujemy całość pęczakiem, solimy. Na wierzchu układamy 4 surowe jajka (w całości). Wszystko zalewamy niewielką ilością wody. Naczynie przykrywamy i wkładamy do pieca. Pieczemy w niedużej temperaturze - im dłużej tym lepiej. |
|
Opis / Uwagi: Czulent jest podawany na południowy posiłek w Szabat. Ponieważ nie wolno tego dnia gotować, potrawę przygotowuje się w piątek oraz przetrzymuje przez 24 h w ciepłym piekarniku, dawniej nazywanym szabaśnikiem. |
|
Region: Kuchnia żydowska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 16182 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 1) |