Gjuwecz z mięsem |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 1 kg mięsa (cielęcina lub wieprzowina albo jagnięcina)
- olej
- sól
- natka pietruszki
- pieprz
- papryka mielona
- cebula
- marchewki i wszelkie inne warzywa jakie macie pod ręką
np.:
- fasolka szparagowa
- groszek
- pomidory
- bakłażany
- cukinia
- ziemniaki
- kapusta
- kalafior
|
Opis przygotowania: Mięso pokroić w kostkę i krótko poddusić w oleju. Następnie posolić, zalać wodą i gotować (najlepiej hermetycznie zamykanym garnku). Warzywa dusić w głębokim naczyniu. Należy zwrócić uwagę na kolejność dorzucania warzyw do duszenia. W pierwszej kolejności dusić pokrojoną marchewkę i cebulę. Potem dorzucić, fasolkę, groszek, ziemniaki, cukinię. Na koniec dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Duszone warzywa zalać bulionem z ugotowanego mięsa oraz dodać same mięso. Zgodnie z własnymi preferencjami można dodać ząbki czosnku. Uzyskaną w ten sposób potrawę zapiec w piekarniku tak, żeby zgęstniała. Tak przygotowany gjuwecz przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. |
|
Region: Kuchnia bułgarska |
Sposób przygotowania: Zapiekane |
|
Przepis czytano już 10153 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |