przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Gjuwecz z mięsem

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 kg mięsa (cielęcina lub wieprzowina albo jagnięcina)
- olej
- sól
- natka pietruszki
- pieprz
- papryka mielona
- cebula
- marchewki i wszelkie inne warzywa jakie macie pod ręką
np.:
- fasolka szparagowa
- groszek
- pomidory
- bakłażany
- cukinia
- ziemniaki
- kapusta
- kalafior

Opis przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę i krótko poddusić w oleju. Następnie posolić, zalać wodą i gotować (najlepiej hermetycznie zamykanym garnku). Warzywa dusić w głębokim naczyniu. Należy zwrócić uwagę na kolejność dorzucania warzyw do duszenia. W pierwszej kolejności dusić pokrojoną marchewkę i cebulę. Potem dorzucić, fasolkę, groszek, ziemniaki, cukinię. Na koniec dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Duszone warzywa zalać bulionem z ugotowanego mięsa oraz dodać same mięso. Zgodnie z własnymi preferencjami można dodać ząbki czosnku. Uzyskaną w ten sposób potrawę zapiec w piekarniku tak, żeby zgęstniała. Tak przygotowany gjuwecz przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Region:  Kuchnia bułgarska
Sposób przygotowania:  Zapiekane
Przepis czytano już 10154 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin