|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Cietrzew lub głuszec pieczony |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - cietrzew lub głuszec (młody)
- tłuszcz do pieczenia
- 15 - 20 dkg słoniny
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 60 - 80 ml octu
- 10 dkg cebuli
- pieprz
- jałowiec
- cukier
- goździki
- ziele angielskie
- liść laurowy
|
Opis przygotowania: Cietrzew lub głuszec tkankę mięsną ma dość twardą i dlatego proces dojrzewania zachodzi bardo powoli. Po zabiciu powiesić je trzeba na kilka dni w chłodnym i przewiewnym miejscu. Po okresie dojrzewania, ptaki należy oskubać, opalić, wypatroszyć, umyć, odciąć szyję i skrzydła (starsze ptaki sparzyć wrzącym bajcem przygotowanym z wina, octu, obranej i pokrajanej cebuli oraz przypraw), pozostawić w marynacie w chłodnym miejscu na trzy dni. Następnie wyjąć, osuszyć, natrzeć przyprawami,naszpikować gęsto cienkimi paskami słoniny o długości 3 - 4 cm. Przewleka się słoninę przez skórę w ten sposób aby widoczna była z obu końców. Potem polać tłuszczem, zrumienić, skropić marynatą i piec do miękkości. Po upieczeniu wyjąć, pokrajać na porcje tak aby w każdej porcji było po kawałku nóżki i piersi, ułożyć na półmisku, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem. Pozostały sos podać w sosierce.
Podawać z frytkami i kopotem. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone | |
Przepis czytano już 6503 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|