przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa z cielęciny zwana "Mariacką" wg Cioci Godziszewskiej


Poziom: średni
Czas: 50 min.
Porcji: 4
Głosów: 3
Ocena: 4.67
Składniki:
- 1,5 l lekkiego rosołu o wyraźnym, jarzynowym smaku
- 30 dag cielęciny bez kości (obranej z błon i tłuszczu)
- filiżanka utartego, żółtego sera
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- szczypta utartej gałki muszkatołowej
- posiekany koperek

Opis przygotowania:
Dwukrotnie (ważne!) przepuszczoną przez maszynkę cielęcinę wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 min (do miękkości). Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser, w garnuszku rozcieramy żółtka ze szczyptą (czubek noża!) soli i 2 łyżkami przestudzonego rosołu. Gdy składniki się połączą, dodajemy do zupy, całość doprawiamy do smaku. Przed zdjęciem zupy z ognia wsypujemy koperek. Przed podaniem podgrzewamy, nie dopuszczając, by zupa się zagotowała. Dodatkiem mogą być bardzo cienkie, chrupiące grzanki.
Opis / Uwagi:
średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 6527 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin