przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Łosoś solony

Poziom: średni
Czas: 30 min.
Głosów: 5
Ocena: 4.00
Składniki:
- filet z łososia (surowy)
- sól kamienna
- cytryna
- olej
- czubryca zielona
- sosy na zimno - dresingi np. ziołowy, tysiąca wysp, vinegret itp.

Opis przygotowania:
Surowy filet z łososia zasypujemy szczelnie solą kamienną - odkładamy do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu łososia moczymy pozbywając się nadmiaru soli. Kroimy filet w cieniutkie plasterki, wkładamy do naczynia (słoik) i zalewamy olejem - w ten sposób przechowujemy łososia w lodówce - wyjmując z oleju tylko taką ilość jaka będzie konsumowana.
Po wyjęciu z oleju łososia. odcedzamy olej na sitku.
Podajemy na półmisku wyłożonym fioletową strzępiastą sałatą. łososia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą i polewamy sosami.
Przepis został dodany przez:  profesor59
Przepis czytano już 15800 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin