|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Likier kremowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 4 laski wanilii
- 0.25 l spirytusu 96°
- 0.4 l syropu cukrowego
- 0.65 l śmietanki homogenizowanej
- pasteryzowanej 18 - 25%
- 1 łyżeczka karmelu
|
Opis przygotowania: Pokrojoną wanilię zalać w hermetycznym naczyniu spirytusem i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie przecedzić nalew przez bibułę filtracyjną, dodać syrop, śmietankę i karmel, dobrze wymieszać i rozlać do butelek, przechowując następnie w chłodzie. Likier jest nieprzejrzysty, ma barwę mleczno-jasnobrązowa konsystencji lekko kremowej, zapach i smak śmietankowo-waniliowy. Zawartość cukru ok. 40%. Pije się go o temp. 10 - 12°C. Uwaga: przed użyciem butelkę wstrząsnąć. |
|
|
Przepis czytano już 6573 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|