przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Likier kremowy

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 4 laski wanilii
- 0.25 l spirytusu 96°
- 0.4 l syropu cukrowego
- 0.65 l śmietanki homogenizowanej
- pasteryzowanej 18 - 25%
- 1 łyżeczka karmelu

Opis przygotowania:
Pokrojoną wanilię zalać w hermetycznym naczyniu spirytusem i odstawić na 6 tygodni. Po tym czasie przecedzić nalew przez bibułę filtracyjną, dodać syrop, śmietankę i karmel, dobrze wymieszać i rozlać do butelek, przechowując następnie w chłodzie. Likier jest nieprzejrzysty, ma barwę mleczno-jasnobrązowa konsystencji lekko kremowej, zapach i smak śmietankowo-waniliowy. Zawartość cukru ok. 40%. Pije się go o temp. 10 - 12°C. Uwaga: przed użyciem butelkę wstrząsnąć.
Przepis czytano już 6572 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin