przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Boczek faszerowany


Poziom: łatwy
Głosów: 4
Ocena: 2.50
Składniki:
- 1 kg chudego boczku bez żeber
- 1/4 łyżeczki estragonu
- 1/4 łyżeczki lubczyku
- sól
- smalec do wysmarowania formy

Farsz;
- 35 dag mielonego mięsa wieprzowego
- kajzerka namoczona w mleku
- 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
- lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- nieduży strąk czerwonej papryki
- nieduży strąk zielonej papryki, (mogą być mrożone lub z oliwnej zalewy)
- jajko
- szczypta cukru
- pieprz
- sól

Opis przygotowania:
Umyty boczek osuszyć, w połowie grubości głęboko naciąć wzdłuż, by powstała kieszeń.
Natrzeć tę kieszeń oraz cały płat boczku solą wymieszaną z pieprzem i ziołami, owinąć w folię, włożyć na noc do lodówki.
Mielone mięso przeznaczone na farsz wymieszać z odciśniętą z mleka kajzerką, jajkiem, drobno posiekanymi strączkami papryki oraz estragonem i natką.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i starannie wyrobić.
Przygotowanym farszem, luźno ( farsz w czasie pieczenia zwiększy swą objętość) napełnić kieszeń boczku.
Otwór zaszyć, lub spiąć wykałaczkami.
Ułożyć boczek na wysmarowanej smalcem blasze, wstawić do nagrzanego do 250 stopni C piekarnika i piec.
Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 10 minut.
Następnie przewrócić boczek na drugą stronę i piec kolejne 30 minut.
W czasie pieczenia dość często skrapiać wodą i polewać wytwarzającym się sosem.
Podawać na gorąco lub zimno z pieczywem, chrzanem, piklami, itp.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 14464 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin