|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Boczek faszerowany |
|
Poziom: łatwy Głosów: 4 Ocena: 2.50 Składniki: - 1 kg chudego boczku bez żeber
- 1/4 łyżeczki estragonu
- 1/4 łyżeczki lubczyku
- sól
- smalec do wysmarowania formy
Farsz;
- 35 dag mielonego mięsa wieprzowego
- kajzerka namoczona w mleku
- 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
- lub 1 łyżeczka suszonego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- nieduży strąk czerwonej papryki
- nieduży strąk zielonej papryki, (mogą być mrożone lub z oliwnej zalewy)
- jajko
- szczypta cukru
- pieprz
- sól
|
Opis przygotowania: Umyty boczek osuszyć, w połowie grubości głęboko naciąć wzdłuż, by powstała kieszeń.
Natrzeć tę kieszeń oraz cały płat boczku solą wymieszaną z pieprzem i ziołami, owinąć w folię, włożyć na noc do lodówki.
Mielone mięso przeznaczone na farsz wymieszać z odciśniętą z mleka kajzerką, jajkiem, drobno posiekanymi strączkami papryki oraz estragonem i natką.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i starannie wyrobić.
Przygotowanym farszem, luźno ( farsz w czasie pieczenia zwiększy swą objętość) napełnić kieszeń boczku.
Otwór zaszyć, lub spiąć wykałaczkami.
Ułożyć boczek na wysmarowanej smalcem blasze, wstawić do nagrzanego do 250 stopni C piekarnika i piec.
Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 10 minut.
Następnie przewrócić boczek na drugą stronę i piec kolejne 30 minut.
W czasie pieczenia dość często skrapiać wodą i polewać wytwarzającym się sosem.
Podawać na gorąco lub zimno z pieczywem, chrzanem, piklami, itp. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 14464 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|