|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Boczek faszerowany |  |  |  | Składniki: Poziom:
  łatwyGłosów: 4Ocena: 2.50
- 1 kg chudego boczku bez żeber
 - 1/4 łyżeczki estragonu
 - 1/4 łyżeczki lubczyku
 - sól
 - smalec do wysmarowania formy
 
 Farsz;
 - 35 dag mielonego mięsa wieprzowego
 - kajzerka namoczona w mleku
 - 2 łyżki posiekanego świeżego estragonu
 - lub 1 łyżeczka suszonego
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - nieduży strąk czerwonej papryki
 - nieduży strąk zielonej papryki, (mogą być mrożone lub z oliwnej zalewy)
 - jajko
 - szczypta cukru
 - pieprz
 - sól
 
 
 |  | Opis przygotowania: Umyty boczek osuszyć, w połowie grubości głęboko naciąć wzdłuż, by powstała kieszeń.
 Natrzeć tę kieszeń oraz cały płat boczku solą wymieszaną z pieprzem i ziołami, owinąć w folię, włożyć na noc do lodówki.
 Mielone mięso przeznaczone na farsz wymieszać z odciśniętą z mleka kajzerką, jajkiem, drobno posiekanymi strączkami papryki oraz estragonem i natką.
 Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i starannie wyrobić.
 Przygotowanym farszem, luźno ( farsz w czasie pieczenia zwiększy swą objętość) napełnić kieszeń boczku.
 Otwór zaszyć, lub spiąć wykałaczkami.
 Ułożyć boczek na wysmarowanej smalcem blasze, wstawić do nagrzanego do 250 stopni C piekarnika i piec.
 Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze 10 minut.
 Następnie przewrócić boczek na drugą stronę i piec kolejne 30 minut.
 W czasie pieczenia dość często skrapiać wodą i polewać wytwarzającym się sosem.
 Podawać na gorąco lub zimno z pieczywem, chrzanem, piklami, itp.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 15136 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 Wasze komentarze 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |