przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Rolada czekoladowo-bakaliowa bez pieczenia

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 masło roślinne
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek skondensowanego mleka
- lub śmietanki
- 1 żółtko
- 1 łyżka koniaku

Do nałożenia:
- 10 dag drobnych herbatników
- 5 dag łuskanych orzechów
- 5 dag osączonych konfitur z wiśni
- lub rodzynki

Opis przygotowania:
Przygotować wszystkie składniki.
Herbatniki i bakalie rozdrobnić, wysmarować oliwą podwójny arkusz pergaminu.
Do rondla włożyć masło/ margarynę, cukier, kakao, mleko skondensowane lub śmietankę i gotować na niezbyt silnym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
Odstawić z ognia, a po lekkim przestudzeniu dodać żółtko, alkohol lub aromat rumowy, wymieszać. na wysmarowanym pergaminie rozłożyć w prostokąt warstwę grubości 1 cm. posypać równomiernie bakaliami i herbatnikami pokrojonymi w drobną kostkę, wciskając je odrobinę w masę, zwinąć roladę, podnosząc jeden brzeg papieru.
Po zwinięciu posypać z wierzchu posiekanymi herbatnikami z orzechami i wstawić do lodówki. pozostawić tam do następnego dnia.
Przed podaniem pokroić w plastry.
Opis / Uwagi:
przepis z Z.S.P.S. od 1993 roku w moich przepisach i zmodyfikowany przeze mnie
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5165 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin