Rolada czekoladowo-bakaliowa bez pieczenia |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 masło roślinne
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek skondensowanego mleka
- lub śmietanki
- 1 żółtko
- 1 łyżka koniaku
Do nałożenia:
- 10 dag drobnych herbatników
- 5 dag łuskanych orzechów
- 5 dag osączonych konfitur z wiśni
- lub rodzynki
|
Opis przygotowania: Przygotować wszystkie składniki.
Herbatniki i bakalie rozdrobnić, wysmarować oliwą podwójny arkusz pergaminu.
Do rondla włożyć masło/ margarynę, cukier, kakao, mleko skondensowane lub śmietankę i gotować na niezbyt silnym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
Odstawić z ognia, a po lekkim przestudzeniu dodać żółtko, alkohol lub aromat rumowy, wymieszać. na wysmarowanym pergaminie rozłożyć w prostokąt warstwę grubości 1 cm. posypać równomiernie bakaliami i herbatnikami pokrojonymi w drobną kostkę, wciskając je odrobinę w masę, zwinąć roladę, podnosząc jeden brzeg papieru.
Po zwinięciu posypać z wierzchu posiekanymi herbatnikami z orzechami i wstawić do lodówki. pozostawić tam do następnego dnia.
Przed podaniem pokroić w plastry. |
|
Opis / Uwagi: przepis z Z.S.P.S. od 1993 roku w moich przepisach i zmodyfikowany przeze mnie |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5164 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |