Biszkopt z surowymi owocami i bitą śmietaną |
|
Poziom: trudny Czas: 50 min. Porcji: ok.8 porcji Głosów: 1 Ocena: 3.00 Składniki: Ciasto:
- 4 jaja (rozdzielone)
- sól
- 10 dag cukru pudru
- 4 łyżki śmietany
- 10 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dag masła do formy
Nadzienie:
- 30 dag poziomek lub malin
- 6 dag cukru
- 1/8 l śmietanki lub śmietany
- wanilia
|
Opis przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem (7 dag) na pulchną masę, dodać śmietanę, wymieszać lekko z przesianą mąką, proszkiem i pianą, do której pod koniec ubijania dodać 3 dag cukru. Włożyć do posmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, wyjąć z formy i schłodzić. Przełożyć lekko ocukrzonymi poziomkami lub malinami. Przybrać bitą śmietaną z cukrem i wanilią oraz owocami. W ten sam sposób można przyrządzać biszkopt z pokrojonymi w grubsze plasterki truskawkami. Będzie około 8 porcji po przekrojeniu na kawałki. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: joannap13 |
Przepis czytano już 8760 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |