przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Biszkopt z surowymi owocami i bitą śmietaną

Poziom: trudny
Czas: 50 min.
Porcji: ok.8 porcji
Głosów: 1
Ocena: 3.00
Składniki:
Ciasto:
- 4 jaja (rozdzielone)
- sól
- 10 dag cukru pudru
- 4 łyżki śmietany
- 10 dag mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 dag masła do formy

Nadzienie:
- 30 dag poziomek lub malin
- 6 dag cukru
- 1/8 l śmietanki lub śmietany
- wanilia

Opis przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem (7 dag) na pulchną masę, dodać śmietanę, wymieszać lekko z przesianą mąką, proszkiem i pianą, do której pod koniec ubijania dodać 3 dag cukru. Włożyć do posmarowanej masłem i wysypanej mąką formy, wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po upieczeniu, gdy lekko przestygnie, wyjąć z formy i schłodzić. Przełożyć lekko ocukrzonymi poziomkami lub malinami. Przybrać bitą śmietaną z cukrem i wanilią oraz owocami. W ten sam sposób można przyrządzać biszkopt z pokrojonymi w grubsze plasterki truskawkami. Będzie około 8 porcji po przekrojeniu na kawałki.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  joannap13
Przepis czytano już 8759 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin