przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Bananowiec bd


Poziom: średni
Głosów: 19
Ocena: 3.36
Składniki:
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 60 g mąki

Masa:
- 1 kg bananów
- 3 żółtka
- 3 białka
- szczypta soli
- 1 /2; kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 opakowania galaretki - cytrynowa, pomarańczowa i wiśniowa

Opis przygotowania:
Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Wmieszać mąkę, przelać do formy natłuszczonej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć, zostawić do wystudzenia.
Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając stopniowo dodawać banany (przeciśnięte przez praskę do ziemniaków lub rozgniecione widelcem). Jeden cały owoc zostawić do dekoracji.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 15484 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 3)



Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy
musisz być zalogowany/a.
Rejestracja w serwisie jest bezpłatna.
ZAREJESTRUJ SIĘ





dot. przepisu
Dodał/a ~adam dnia 2010-02-13 18:03:33

niestety nie wiem bo przepis jest p Wachowicz

bananowiec
Dodał/a ~Milena dnia 2010-02-13 12:56:22

czy mozna dodac inne galaretki nie obawiajac sie niepowodzenia? ;) 2x pomaranczowa i raz malinowa.Pomaranczowa spod i wierzch malinowa srodek..? Pozdrawiam

:)
Dodał/a ~to ja dnia 2009-04-23 13:11:20

Przepis P. Ewy Wachowicz











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin