Bananowiec bd |
|
Poziom: średni Głosów: 19 Ocena: 3.36 Składniki: - 2 jajka
- 40 g cukru
- 60 g mąki
Masa:
- 1 kg bananów
- 3 żółtka
- 3 białka
- szczypta soli
- 1 /2; kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 opakowania galaretki - cytrynowa, pomarańczowa i wiśniowa
|
Opis przygotowania: Jajka ubić z cukrem na puszysty krem. Wmieszać mąkę, przelać do formy natłuszczonej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjąć, zostawić do wystudzenia.
Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć z żółtkami, dodać cukier i cały czas ucierając stopniowo dodawać banany (przeciśnięte przez praskę do ziemniaków lub rozgniecione widelcem). Jeden cały owoc zostawić do dekoracji.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Zmiksować z masą bananową i przelać na wystudzony biszkopt. Odstawić do lodówki na 1 godzinę.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, aż zacznie tężeć. Białka ubić na sztywną pianę i dodać tężejącą galaretkę wiśniową. Zmiksować i przelać na masę bananową. Odstawić, by piana stężała.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Na pianie ułożyć plastry banana i zalać galaretką pomarańczową. Gdy galaretka się zetnie, ciasto będzie gotowe. |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adam |
Przepis czytano już 15485 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 3) |