Masala tea - czia |
|
Poziom: łatwy Czas: 10 min. Porcji: 2-3 Głosów: 7 Ocena: 4.43 Składniki: - 3-4 czubate łyżeczki czarnej herbaty
- szklanka mleka (najlepsze jest tłuste)
- 2/3 szklanki wody
- kardamon (np. 6 ziaren rozgniecionych)
- laska cynamonu (ok. 2,5 cm, może być pokruszona)
- 3-4 ziarna czarnego pieprzu
- kilka małych wiórków świeżo startego imbiru (albo szczypta mielonego)
- 1-2 goździki
- cukier trzcinowy (ew. biały)
|
Opis przygotowania: Przyprawy wrzucić do wody i doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu kilka minut, wsypać herbatę i dalej gotować na bardzo małym ogniu. Dolać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i zostawić na 2-3 minuty, żeby "naciągnęła". Przecedzić przez sitko i podać w małych szklaneczkach. |
|
Opis / Uwagi: Jest to wersja trochę zeuropeizowana - mniej mleka i przypraw, chociaż co rodzina, to inna czia. |
|
Region: Kuchnia indyjska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: kass |
Przepis czytano już 11505 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |