przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Masala tea - czia

Poziom: łatwy
Czas: 10 min.
Porcji: 2-3
Głosów: 7
Ocena: 4.43
Składniki:
- 3-4 czubate łyżeczki czarnej herbaty
- szklanka mleka (najlepsze jest tłuste)
- 2/3 szklanki wody
- kardamon (np. 6 ziaren rozgniecionych)
- laska cynamonu (ok. 2,5 cm, może być pokruszona)
- 3-4 ziarna czarnego pieprzu
- kilka małych wiórków świeżo startego imbiru (albo szczypta mielonego)
- 1-2 goździki
- cukier trzcinowy (ew. biały)

Opis przygotowania:
Przyprawy wrzucić do wody i doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu kilka minut, wsypać herbatę i dalej gotować na bardzo małym ogniu. Dolać mleko, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i zostawić na 2-3 minuty, żeby "naciągnęła". Przecedzić przez sitko i podać w małych szklaneczkach.
Opis / Uwagi:
Jest to wersja trochę zeuropeizowana - mniej mleka i przypraw, chociaż co rodzina, to inna czia.
Region:  Kuchnia indyjska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  kass
Przepis czytano już 11504 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin