|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Słodko kwaśna wieprzowina z zieloną papryką i ananasem oryginalna receptura z Wietnamu |
|
Poziom: średni Czas: 30 min. Porcji: 4-5 Głosów: 13 Ocena: 5.00 Składniki: Składniki dla 4-5 os
1 zielona papryka
1-2 zielone cebulki pokrojone w 1 cm kawałki
50 g pomidorów i ananasa
1 jajko kurze
150 g wieprzowiny
3 łyżki mąki
1 cebula pokrojona w ósemki (piórka)
Przyprawa A
1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Przyprawa B
3 łyżki każdego ze składników, w osobnej misce(wymieszać)
Cukru, octu winnego białego, sosu pomidorowego i wody
|
Opis przygotowania: Zieloną paprykę tniemy na małe kawałki tak ok 1,5 cm, podobnie robimy z pomidorem i ananasem. Wieprzowinę kroimy w kostkę też ok. 1,5 centymetra.
W małej misce umieszczamy mięso i polewamy ciemnym sosem sojowym dobrze mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania. 2-3 godz.
W osobnej misce roztrzepujemy jajko z mąką uzyskując gęste ciasto w którym będziemy maczać mięso po marynowaniu.
Rozgrzewamy mocno wok. Wlewamy 1 szklankę oleju do smażenia, (najlepiej mieć tzw. olej dyżurny, ja mam specjalny zamykany garnek, w którym smażę frytki i jest w nim olej do smażenia. Gdy jest już czarny i zużyty to go wylewam, gdy jest czysty to przecedzam i używam dalej, dolewam czystego w miarę potrzeb).
Smażymy nasze mięso obtoczone w cieście na złoty kolor i wyławiamy kładąc na papier, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Następnie na gorącego czystego woka wlewamy łyżkę świeżego oleju i przesmażamy paprykę, cebulę, ananasa, pomidory, dodajemy następnie mięso i polewamy resztą przypraw. Smażymy jeszcze jakiś czas tak ok. 1 minuty dokładnie mieszając, aby powstały sos pokrył składniki. Całość skrapiamy kilkoma kroplami oleju sezamowego i gotowe. Sól pieprz do smaku, oryginalnie Wietnamczycy używają chili i sosu rybnego do przyprawiania.
Podajemy z gorącym ryżem. Smacznego. |
|
Opis / Uwagi: Osobiście bardzo polubiłem Wietnam, nie mam żadnych awersji, uwielbiam ich kuchnię i gościnność, są bardzo pracowici i niemal sterylnie czyści. Starzy ludzie chętnie opowiadają o dawnych czasach i dzielą się cudownymi przepisami nawet z białym który mówi po angielsku. |
| Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: chef7 | Przepis czytano już 7559 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|