przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Słodko kwaśna wieprzowina z zieloną papryką i ananasem oryginalna receptura z Wietnamu


Poziom: średni
Czas: 30 min.
Porcji: 4-5
Głosów: 13
Ocena: 5.00
Składniki:
Składniki dla 4-5 os
1 zielona papryka
1-2 zielone cebulki pokrojone w 1 cm kawałki
50 g pomidorów i ananasa
1 jajko kurze
150 g wieprzowiny
3 łyżki mąki
1 cebula pokrojona w ósemki (piórka)

Przyprawa A

1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego

Przyprawa B

3 łyżki każdego ze składników, w osobnej misce(wymieszać)
Cukru, octu winnego białego, sosu pomidorowego i wody

Opis przygotowania:
Zieloną paprykę tniemy na małe kawałki tak ok 1,5 cm, podobnie robimy z pomidorem i ananasem. Wieprzowinę kroimy w kostkę też ok. 1,5 centymetra.

W małej misce umieszczamy mięso i polewamy ciemnym sosem sojowym dobrze mieszamy i pozostawiamy do zamarynowania. 2-3 godz.

W osobnej misce roztrzepujemy jajko z mąką uzyskując gęste ciasto w którym będziemy maczać mięso po marynowaniu.

Rozgrzewamy mocno wok. Wlewamy 1 szklankę oleju do smażenia, (najlepiej mieć tzw. olej dyżurny, ja mam specjalny zamykany garnek, w którym smażę frytki i jest w nim olej do smażenia. Gdy jest już czarny i zużyty to go wylewam, gdy jest czysty to przecedzam i używam dalej, dolewam czystego w miarę potrzeb).
Smażymy nasze mięso obtoczone w cieście na złoty kolor i wyławiamy kładąc na papier, aby odsączyć z nadmiaru oleju. Następnie na gorącego czystego woka wlewamy łyżkę świeżego oleju i przesmażamy paprykę, cebulę, ananasa, pomidory, dodajemy następnie mięso i polewamy resztą przypraw. Smażymy jeszcze jakiś czas tak ok. 1 minuty dokładnie mieszając, aby powstały sos pokrył składniki. Całość skrapiamy kilkoma kroplami oleju sezamowego i gotowe. Sól pieprz do smaku, oryginalnie Wietnamczycy używają chili i sosu rybnego do przyprawiania.
Podajemy z gorącym ryżem. Smacznego.
Opis / Uwagi:
Osobiście bardzo polubiłem Wietnam, nie mam żadnych awersji, uwielbiam ich kuchnię i gościnność, są bardzo pracowici i niemal sterylnie czyści. Starzy ludzie chętnie opowiadają o dawnych czasach i dzielą się cudownymi przepisami nawet z białym który mówi po angielsku.
Region:  Kuchnia chińska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  chef7
Przepis czytano już 7483 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin