|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kociołek różności z ogniska |
|
Poziom: łatwy Czas: ponad 2 godz. Głosów: 58 Ocena: 3.74 Składniki: - 2 kg ziemniaków
- 1 kg kiełbasy
- 25 dag boczku wędzonego lub słoniny
- 8 cebul
- sól
- pieprz
- garnek żeliwny z przykrywką
można dodać różnokolorową paprykę
|
Opis przygotowania: Oczyść i obierz ziemniaki. Boczek i ziemniaki pokrój w plastry, kiełbasę i cebule - w talarki. Na dnie garnka ułóż połowę boczku, a na nim warstwę ziemniaków i warstwę cebuli. Przypraw solą i pieprzem, ułóż warstwę kiełbasy. Następnie znów ułóż warstwy ziemniaków, cebuli i kiełbasy - aż do wypełnienia kociołka. Na ostatniej warstwie ułóż pozostałe plastry boczku. Przykryj garnek pokrywką, obciąż ją kamieniem lub przyklej do otoku garnka mokrą gliną (jeśli masz specjalny kociołek, wystarczy dokręcić przykrywkę). Od szczelności naczynia zależy w dużej mierze smak potrawy. Niektórzy mówią, że garnek powinien być cały zagłębiony w żarze, inni stawiają go ponad żarem - w każdym razie ognisko musi być rozpalone dużo wcześniej. Po ustawieniu garnka dorzucaj już tylko po trosze drewna dla podtrzymania ognia. Potrawa w kociołku piecze się 1,5 godziny. Uważaj przy zdejmowaniu pokrywki - uchodząca para jest bardzo gorąca! |
|
Kociołki żeliwne, w których przygotujesz swoje ulubione potrawy znajdziesz na https://dekorowisko.pl
| Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Z ogniska | |
Przepis czytano już 107898 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 10) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
:) Dodał/a kucharz dnia 2010-06-19 09:36:11
na to nie wpadłem, żeby "dopomóc" kociołkowi :) a tyle się ich już zrobiło :)
gratulacje Wiktor pomysłu
| "Palenisko dla kociołka" Dodał/a ~Wiktor W. dnia 2010-06-18 12:22:38
Już przy pierwszym "kociołkowaniu" stwierdziłem, że kłopotliwą sprawą jest ognisko i wiatr, wiejący z różną siłą i zmieniający kierunek.
W związku z czym wykonałem przenośny rodzaj paleniska z rury stalowej (ok. 400 mm średnicy):
-Zaślepiając spód, wycinając prostokątny otwór na drzwiczki do uzupełniania opału i sterowania dopływem powietrza do ognia. Na wysokości ok. 10 cm (od dna- wewnątrz) przymocowałem trzy wsporniki na nogi kociołka by zwiększyć powierzchnię paleniska. Całość wygląda w ten sposób, że na zewnątrz wystaje tylko pokrywa kociołka z ryglującym zaciskiem śrubowym. - Efekt tego urządzenia to; krótszy czas gotowania (ok. 20 minut), równomiernie rozprowadzona temperatura, bezpieczne i nie wypalające np.trawnika palenisko, bardzo małe zużycie paliwa (drewna). Czas 20 minut odmierzamy z chwilą pojawienia się pary z otworu odpowietrzającego, który jest w pokrywce każdego kociołka (przed gotowaniem zawsze należy sprawdzić czy nie jest zapchany).
Do przemieszczania w inne miejsce przymocowałem po bokach uchwyty. Średnicę rury stalowej dobrałem w ten sposób , by zachować przestrzeń wolną między ściankami na całym obwodzie ok. 4 cm. Cąłość stoi na trzech nóżkach. - Pozdrawiam!
| folia Dodał/a ~piotr dnia 2010-05-09 15:14:55
Ja dodaję folię srebrną na spod i nic się nie przypala
| żeberka z kociołka myśliwskiego Dodał/a ~dziqa dnia 2010-01-24 17:52:03
spróbujcie zrobić żeberka w kapuście prosto z ogniska w kociołku żeliwnym.!pychota.rózne przepisy z kociołka i grilla na www.grillowo.blogspot.com
| Prażone Dodał/a ~Satman dnia 2009-11-27 18:25:20
Przepis na podobną zapiekankę którą przygotowuję przez cały rok. Zwilżone oliwą dnio garnka do zapiekanek (ceramicznego) wyłożyć liśćmi surowej białej kapusty, następnie układać warstwami pokrojone w plasterki ziemniaki, cebulę, boczek surowy, lub karkówkę wieprzową, kiełbasę, cebulę, buraki czerwone, ziemniaki. Posypać każdą warstwę ziemniaków pieprzem oraz przyprawą do potraw z ziemniaków KNOR i solą. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła. Przykryć liśćmi kapusty oraz pokrywką. Zapiekać w piekarniku r0zgrzanym do 180 C przez 1,5 godziny. Wyśmienicie smakują z kwaszoymi ogórkami. Gorąco polecam i życzę smacznego.
| pieczone Dodał/a ~pinky dnia 2009-07-24 12:55:32
Na dno garka skóra z boczku,potem ziemniaki w kostke na to boczek w plastrach i kiełbasa na to cebula z marchewką i zielona pietruszka.Koniec.nic wiecej. Tajemnica jest w przyprawach i proporcjach a nawet w jakosci kiełbasy.W garku żeliwnym cały rok nawet w zimie.Smacznego
| ??? Dodał/a ~kucharz dnia 2009-04-24 14:23:43
wszystko ok, tylko ten boczek na dnie się spali. najlepsza jest słoninka w cienkich plastrach, a zamiast układania warstwowego, lepiej jest godzinę wcześniej wymieszać wszystko na surowo i tak zapiekać na wolnym ogniu. pozdrawiam. można dodać kapustę surową posiekaną i trochę surowego mięsa.
| PYSZNY KOCIOLEK Dodał/a ~STACH dnia 2009-02-19 17:54:57
JA DODAJE KAPUSTE SZATKOWANA SUROWA .JADLEM Z PIECZARKAMI I LESNYMI GRZYBAMI.MA KTOS CIEKAWY PRZEPIS NA GG 7449359
| pychotka Dodał/a ~Edzia dnia 2008-12-04 18:43:12
u nas się to nazywa Ziemniaki pieczone, Ja dodaje jeszcze zieloną pietruszkę i marchewkę. To doskonałe danie na biwak
| dobre to Dodał/a ~grillman dnia 2008-10-07 13:02:31
dobre to tylko szkoda, że już pogoda coraz częściej zaczyna się psuć
|
|
|
|