przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kociołek różności z ogniska

Poziom: łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Głosów: 58
Ocena: 3.74
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 kg kiełbasy
- 25 dag boczku wędzonego lub słoniny
- 8 cebul
- sól
- pieprz
- garnek żeliwny z przykrywką
można dodać różnokolorową paprykę

Opis przygotowania:
Oczyść i obierz ziemniaki. Boczek i ziemniaki pokrój w plastry, kiełbasę i cebule - w talarki. Na dnie garnka ułóż połowę boczku, a na nim warstwę ziemniaków i warstwę cebuli. Przypraw solą i pieprzem, ułóż warstwę kiełbasy. Następnie znów ułóż warstwy ziemniaków, cebuli i kiełbasy - aż do wypełnienia kociołka. Na ostatniej warstwie ułóż pozostałe plastry boczku. Przykryj garnek pokrywką, obciąż ją kamieniem lub przyklej do otoku garnka mokrą gliną (jeśli masz specjalny kociołek, wystarczy dokręcić przykrywkę). Od szczelności naczynia zależy w dużej mierze smak potrawy. Niektórzy mówią, że garnek powinien być cały zagłębiony w żarze, inni stawiają go ponad żarem - w każdym razie ognisko musi być rozpalone dużo wcześniej. Po ustawieniu garnka dorzucaj już tylko po trosze drewna dla podtrzymania ognia. Potrawa w kociołku piecze się 1,5 godziny. Uważaj przy zdejmowaniu pokrywki - uchodząca para jest bardzo gorąca!
Kociołki żeliwne, w których przygotujesz swoje ulubione potrawy znajdziesz na https://dekorowisko.pl

Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Z ogniska
Przepis czytano już 107899 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 10)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*


:)
Dodał/a kucharz dnia 2010-06-19 09:36:11

na to nie wpadłem, żeby "dopomóc" kociołkowi :) a tyle się ich już zrobiło :) gratulacje Wiktor pomysłu

"Palenisko dla kociołka"
Dodał/a ~Wiktor W. dnia 2010-06-18 12:22:38

Już przy pierwszym "kociołkowaniu" stwierdziłem, że kłopotliwą sprawą jest ognisko i wiatr, wiejący z różną siłą i zmieniający kierunek. W związku z czym wykonałem przenośny rodzaj paleniska z rury stalowej (ok. 400 mm średnicy): -Zaślepiając spód, wycinając prostokątny otwór na drzwiczki do uzupełniania opału i sterowania dopływem powietrza do ognia. Na wysokości ok. 10 cm (od dna- wewnątrz) przymocowałem trzy wsporniki na nogi kociołka by zwiększyć powierzchnię paleniska. Całość wygląda w ten sposób, że na zewnątrz wystaje tylko pokrywa kociołka z ryglującym zaciskiem śrubowym. - Efekt tego urządzenia to; krótszy czas gotowania (ok. 20 minut), równomiernie rozprowadzona temperatura, bezpieczne i nie wypalające np.trawnika palenisko, bardzo małe zużycie paliwa (drewna). Czas 20 minut odmierzamy z chwilą pojawienia się pary z otworu odpowietrzającego, który jest w pokrywce każdego kociołka (przed gotowaniem zawsze należy sprawdzić czy nie jest zapchany). Do przemieszczania w inne miejsce przymocowałem po bokach uchwyty. Średnicę rury stalowej dobrałem w ten sposób , by zachować przestrzeń wolną między ściankami na całym obwodzie ok. 4 cm. Cąłość stoi na trzech nóżkach. - Pozdrawiam!

folia
Dodał/a ~piotr dnia 2010-05-09 15:14:55

Ja dodaję folię srebrną na spod i nic się nie przypala

żeberka z kociołka myśliwskiego
Dodał/a ~dziqa dnia 2010-01-24 17:52:03

spróbujcie zrobić żeberka w kapuście prosto z ogniska w kociołku żeliwnym.!pychota.rózne przepisy z kociołka i grilla na www.grillowo.blogspot.com

Prażone
Dodał/a ~Satman dnia 2009-11-27 18:25:20

Przepis na podobną zapiekankę którą przygotowuję przez cały rok. Zwilżone oliwą dnio garnka do zapiekanek (ceramicznego) wyłożyć liśćmi surowej białej kapusty, następnie układać warstwami pokrojone w plasterki ziemniaki, cebulę, boczek surowy, lub karkówkę wieprzową, kiełbasę, cebulę, buraki czerwone, ziemniaki. Posypać każdą warstwę ziemniaków pieprzem oraz przyprawą do potraw z ziemniaków KNOR i solą. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła. Przykryć liśćmi kapusty oraz pokrywką. Zapiekać w piekarniku r0zgrzanym do 180 C przez 1,5 godziny. Wyśmienicie smakują z kwaszoymi ogórkami. Gorąco polecam i życzę smacznego.

pieczone
Dodał/a ~pinky dnia 2009-07-24 12:55:32

Na dno garka skóra z boczku,potem ziemniaki w kostke na to boczek w plastrach i kiełbasa na to cebula z marchewką i zielona pietruszka.Koniec.nic wiecej. Tajemnica jest w przyprawach i proporcjach a nawet w jakosci kiełbasy.W garku żeliwnym cały rok nawet w zimie.Smacznego

???
Dodał/a ~kucharz dnia 2009-04-24 14:23:43

wszystko ok, tylko ten boczek na dnie się spali. najlepsza jest słoninka w cienkich plastrach, a zamiast układania warstwowego, lepiej jest godzinę wcześniej wymieszać wszystko na surowo i tak zapiekać na wolnym ogniu. pozdrawiam. można dodać kapustę surową posiekaną i trochę surowego mięsa.

PYSZNY KOCIOLEK
Dodał/a ~STACH dnia 2009-02-19 17:54:57

JA DODAJE KAPUSTE SZATKOWANA SUROWA .JADLEM Z PIECZARKAMI I LESNYMI GRZYBAMI.MA KTOS CIEKAWY PRZEPIS NA GG 7449359

pychotka
Dodał/a ~Edzia dnia 2008-12-04 18:43:12

u nas się to nazywa Ziemniaki pieczone, Ja dodaje jeszcze zieloną pietruszkę i marchewkę. To doskonałe danie na biwak

dobre to
Dodał/a ~grillman dnia 2008-10-07 13:02:31

dobre to tylko szkoda, że już pogoda coraz częściej zaczyna się psuć











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin