|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych |
|
Poziom: średni Głosów: 3 Ocena: 3.33 Składniki: - 1/2 kg polędwiczek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 150 g wędzonego boczku
- 4 nieduże cebulki
- 2 jabłka
- sól
- pieprz
marynata: 5 łyżek oleju
- 2 łyżki suszonego majeranku albo 1 łyżka majeranku i 1 tymianku
|
Opis przygotowania: Olej łączymy z przyprawami. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w 2-centymetrowe plastry, nacieramy roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Zalewamy marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (nie zaszkodzi, jeśli zamarynujemy je nawet na 12 godzin przed podaniem). Cebulki obieramy i kroimy w talarki, boczek i jabłka w plastry. Mięso, cebulę, boczek i jabłka nadziewamy na przemian na szpikulce i pieczemy na grillu lub w piekarniku 15-20 min, od czasu do czasu obracając i polewając marynatą. Podajemy z ketchupem i musztardą. Szaszłyki możemy wzbogacić doskonale komponującymi się z pozostałymi składnikami pieczarkami, oczywiście umytymi i pokrojonymi w plastry. Cztery spore pieczarki wystarczą. |
|
Sposób przygotowania: Grillowane | |
Przepis czytano już 7228 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|