przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 3.33
Składniki:
- 1/2 kg polędwiczek wieprzowych
- 3 ząbki czosnku
- 150 g wędzonego boczku
- 4 nieduże cebulki
- 2 jabłka
- sól
- pieprz
marynata: 5 łyżek oleju
- 2 łyżki suszonego majeranku albo 1 łyżka majeranku i 1 tymianku

Opis przygotowania:
Olej łączymy z przyprawami. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w 2-centymetrowe plastry, nacieramy roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Zalewamy marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (nie zaszkodzi, jeśli zamarynujemy je nawet na 12 godzin przed podaniem). Cebulki obieramy i kroimy w talarki, boczek i jabłka w plastry. Mięso, cebulę, boczek i jabłka nadziewamy na przemian na szpikulce i pieczemy na grillu lub w piekarniku 15-20 min, od czasu do czasu obracając i polewając marynatą. Podajemy z ketchupem i musztardą. Szaszłyki możemy wzbogacić doskonale komponującymi się z pozostałymi składnikami pieczarkami, oczywiście umytymi i pokrojonymi w plastry. Cztery spore pieczarki wystarczą.
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 7227 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)







Twój komentarz
Imię lub ksywka:*
Tytuł:*
Komentarz:*
(max. 2000 znaków)
Kod z obrazka:*











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin