|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ryż zapiekany z jabłkami |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: 1 szkl. ryżu,1 łyżka masła,
50 g cukru,
4 jabłka,
ew. rodzynki - łyżka,
0.25 łyżeczki cynamonu,
kilka łyżek cukru,
konfitury.
|
Opis przygotowania: Ryż wrzucić do wrzącej wody z łyżką masła (2 szkl. wody na 1 szkl. ryżu). Gotować na małym ogniu pod przykryciem, gdy woda się wchłonie zawinąć w koc na 2 h. Można również ugotować po prostu 2 torebki ryżu do szybkiego gotowania. Jabłka umyć, obierać, wydrylować i gotować w wodzie, ale nie całkiem na miękko. Napełnić konfiturą lub rodzynkami z cukrem i cynamonem. Foremkę posmarować masłem. Nałożyć połowę ryżu, następnie jabłka i całość przykryć ryżem. Można też pokroić jabłka na plasterki i przekładać warstwy ryżu jabłkami, posypując każdą warstwę cukrem i cynamonem, dokładając po kilka rodzynek i kawałku masła. Ryż włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika na 0.5 h. W trakcie pieczenia kontrolować temperaturę, żeby się potrawa nie przypaliła. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Zapiekane | |
Przepis czytano już 15807 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
Twoje zdjęcie tej potrawy
Aby móc dodać swoje zdjęcie do tej potrawy musisz być zalogowany/a. Rejestracja w serwisie jest bezpłatna. ZAREJESTRUJ SIĘ
|
|
|